Rolf Sundby 1938 - 2010 English

Lyssna till Rolfs radiopresentation av Vintage Jazz Big Band HÄR

 

   Vår ledare, trumpetaren, sångaren, bandledaren, arrangören och kompositören Rolf Sundby avled den 16 juli 2010. Dödsorsaken var cancer. Han sörjs närmast av hustrun Aud, sonen Terje (trumslagare) med hustrun Ebba (slagverkare) och deras barn Kasper och Viggo.
 
Rolf född den 30 september 1938 och växte upp i Spydeberg i sydöstra Norge, började tidigt spela trumpet och kornett i "guttekorps" och blev också tidigt intresserad av och började spela jazz. I 20-årsåldern var han en tid anställd vid norska Gardemusikken och spelade bl a vid kung Olavs kröning i Trondheim 1958.
 
Han utbildade sig till kemiingenjör (studier på GTI i Göteborg och i Skottland) och kom sedan att arbeta i Östergötland, där han också spelade i ett 20-tal storband och mindre jazzband, bl a Lasse Fältons orkester i Norrköping, Casa Loma i Finspång, Oskarhamn Big Band och inte minst Östgötabandet (Linköping), där han vid några tillfällen fick samarbeta med sin favorittrumpetare Clark Terry.
1982 flyttade familjen till Göteborg, där Rolf hade fått anställning vid International Färg AB. Han kom då snabbt in i det göteborgska jazzlivet och blev en av de ledande personerna, både som musiker (han kom att spela i drygt 10 olika band, bl a de namnkunniga Carnegie Jazzband, Peoria Jazzband, Sävedalen Big Band och Partille Big Band) och organisatör (han var i flera år ordförande i föreningen Tradjazz Göteborg, numera Classic Jazz Göteborg).
 
Med Peoria Jazzband (Göteborgs äldsta fortfarande aktiva traditionella jazzband som fyller 50 år i år) spelade han i drygt 20 år, skrev massor av arrangemang för jazzband och kyrkokör, som bandet framförde tillsammans med lokala körer på minst 50 platser runt om i landet, och han gjorde många turnéer med bandet till bl a franska Rivieran, USA och Kina.
 
1986 startade han tillsammans med undertecknad Vintage Jazz Big Band, ett 12-mannaband inriktat på den tidiga "svarta" storbandsjazzen, som kom att bli hans speciella skötebarn. Med stor lust och energi skrev han mängder av arrangemang för bandet, transkriptioner av klassiska inspelningar och egna versioner av den tidiga jazzens standardmelodier, och han var bandets myndige och självklare ledare och presentatör. På senare år ställde han samman ett uppmärksammat program om Louis Armstrong, där han berättade och visade bilder blandat med Armstrong-musik framförd av bandet. - I Vintage Jazz Big Band har vi idag ca 110 aktuella arrangemang som vi använder på konserter och danser. Av dem har Rolf skrivit ca 60, ett bevis på hans stora produktivitet.
 
Rolf var en stor scenpersonlighet, som trumpetare expressiv, kraftfull och tekniskt briljant, som sångare och presentatör med en dragning åt det burleska. Vi saknar honom mycket.

 
För Vintage JBB
Bert Slättung

Tillbaka till startsidan  beginning_knapp.jpg (1832 bytes)